dimecres, 12 de desembre del 2012

Premis Nobel


divendres, 16 de novembre del 2012

VEREDICTE DEL PREMI DE RELATS DE HALLOWEEN



JA TENIM GUANYADORS DEL
 I CONCURS DE MICRORELATS
 DE TERROR
EL MEU RIURE

PÒDIUM   

Microrelat
Percentatge
de vots
Nombre
de vots
Autor
1. EL MEU RIURE
33 %
16
Hèctor Sánchez Chinchilla – 2n BTC
2. LA ISLA DE LAS MUÑECAS
20 %
10
Martín Fernández Herrera-
1r ESO C
3. JACK MUNTANER
8 %
4
Eric Manzaneda Colera- 1r BHU




LA RESTA DELS RESULTATS DEL I CONCURS DE MICRORELATS DE TERRORIES MIRALCAMP
14. MELAMPO (6%)
13. ORIÓN (4%)
12. BELEROFONTE (4%)
7. LA GRAVACIÓ (4%)
33. INMÓVIL (4%)
11. DEMETER (2%)
9. ZEUS (2%)






divendres, 9 de novembre del 2012

Halloween a la biblioteca

 Com a una activitat més del nostre Pla de Foment de la Lectura, l'IES Miralcamp, tot aprofitant la festa de Tots Sants, va ambientar la biblioteca i va preparar una mostra de narrativa de terror. Els grups d'alumnes van visitar-la i van realitzar la lectura en veu alta d' alguns textos, com ara I queixalets també ( una de les Rondalles d'Enric Valor), El monte de las ánimas ( una de les Llegendes de G.A. Bécquer) o el conte El gat negre ( d' Edgard Allan Poe).


dimecres, 31 d’octubre del 2012

The origins of Halloween



The origins of Halloween go back to the ancient Celts [kelts]. The Celts lived in the British Isles. They were pagans. They believed in the gods of nature.

Samhain [saun] was the last day of the year on the Celtic calendar. It marked the end of summer, on October 31st. Samhain was also the Celtic god of death. The Celts were afraid of winter. They associated it with death and evil spirits. People wanted to drive away all the evil spirits before the beginning of the new year on November 1st. The Druids were Celtic priests and teachers. Everyone respected them. They practiced magic and religious rituals. They made big fires to frighten the spirits of evil and death. The Celts believed that on the night of 31st October, ghosts came out of their tombs. The spirits of the dead returned to earth.
After the Roman invasion in 43 AD., Samhain also became a harvest festival. The Romans had a harvest festival called Pomona, who was the Roman goddess of gardens and orchads. Apples were sacred and lucky! The colours of Halloween are orange and black. They represent the harvest (orange) and death (black).
After the Roman invasion, Christian rites substituted pagan rites. The first day of November was the day of all saints for the Christians. It was called All Hallows' Day (the day of all saints). The evening of October 31 was All Hallows' Eve. This was shortened to Halloween.
The Druid religion went on for a long time in Ireland and Scotland. In the 19th century, Irish immigrants brought their Halloween customs to the United States. Now it's on every American calendar.
Nowadays, Halloween is celebrated with fancy dress parties and, particularly in the USA, ‘Trick or Treating’. Children dress up as witches, wizards, ghosts and monsters and go round to their neighbours’ houses, saying ‘Trick or Treat’. The neighbours must give them a treat, usually some kind of sweet. If they don’t, the children will play a trick on them – for example – stick down the doorbell with sticky tape so that it rings continually. Trick or Treating is now becoming popular in the UK. Children make  and play traditional Halloween games, such as “bobbing for apples” (the child has to retrieve an apple from a bowl of water, using only his/her mouth).




dimarts, 30 d’octubre del 2012

Creences i dites de Tots Sants



Les creences

Era creença comuna que la nit de Tots Sants les ànimes dels avantpassats retornaven a les cases i els llocs on havien viscut. Fins i tot es precisava l'hora: a partir de les dues de la tarda de la diada de Tots Sants fins a l'endemà a la mateixa hora.
Aquesta idea del retorn dels avantpassats no anava sempre lligada als temors que inspira la mort i els esperits en la nostra cultura i que es veu reflectida en l'existència d'una literatura o un cinema de terror basats en la idea del retorn dels difunts.
Sense afirmar que no existís aquest caràcter terrible, cal apuntar que, en les antigues cultures, els difunts, i especialment els avantpassats, eren considerats com a protectors de la casa, com una mena de petites divinitats familiars en qui confiar. I si en tot cas hi havia alguns moments de l'any en què els esperits podrien ser perillosos, hi havia els corresponents rituals per conjurar-los.
Aquesta idea dels morts-protectors es conserva encara en moltes de les tradicions que han arribat fins a nosaltres. Tradicions com la de posar aquella nit un plat més a taula, o deixar un lloc buit per als familiars difunts; o bé, obrir les portes perquè passen les ànimes, o mirar de no moure massa coses pels racons, convençuts que eren els llocs de la casa on es quedaven les animetes.
Hi ha molts costums relacionats amb el foc i les ànimes: posar un llum a la porta de la casa per guiar-les, encendre el foc de la llar perquè s'escalfen, encendre ciris o llums d'oli -a les habitacions o a la cuina- en record dels difunts...
Es creu que les ànimes que són al purgatori retornen a les cases i si troben bona acollida de part dels seus familiars, van directes al cel, i si no, han de continuar penant.
Hem pogut constatar la pervivència a l'actualitat d'alguns d'aquests costums, sempre a nivell familiar.

Algunes de les dites més populars de tots sants són:

Entre Tots Sants i Nadal
pluja i vent faran prou mal
El raïm penjat fins a Tots Sants,
s'ha de menjar de dos en dos grans,
de Tots sants enllà,
de gra en gra.
Per Tots sants,
capes i mocadors grans.
De Tots-sants fins a Nadal,
el flequer perd son cabal.
Sagnies per Tots-sants,
salut per tot l' any.
Per Tots-sants,
ni llentrisca ni glans.
Per Tots-sants i pels Morts,
si sembres blat
colliràs escardots.
Per Tots-sants, les olives a les mans.
Per Tots Sants,
castanyes, i cargols amb banyes.
De Tots sants a Sant Martí,
onze dies i un matí.
Per Tots sants,
els camps verds
i els cims blancs.
Per Tots sants,
desa el vano i treu els guants.
Per Tots-sants,
caçador, plega els rams.

Per Tots-sants,
tots els vins són sans.
De Tots-sants a Nadal,
l' hivern cabal;
de Nadal enllà,
comença a baixar.
Per Tots sants,
quinze ençà, quinze enllà,
la flor de sembrar,
i si pot ser els d' aquí,
no esperis els d'allà.

dilluns, 29 d’octubre del 2012

BANDA SONORA PER A HALLOWEEN


S’acosta el primer de novembre que, com ja sabem tots és un dia molt celebrat pertot arreu del món. Diuen que fa milers d’anys, abans del cristianisme, era una festivitat que ja existia i que els celtes celebraven en estes dates l’equinocci. A les nostres terres, tradicionalment s’ha dedicat este dia a recordar els avantpassats i difunts de les famílies segons la tradició cristiana. Ara ens ha arribat des de fa pocs anys un nou costum importat des dels Estats Units i que ara mateix s’està convertint en un fenomen global: Halloween.


Per a tots aquells (que segur que sou pocs) que no sabeu ben bé què es fa en Halloween, heu de retallar una carabassa amb ulls i boca i posar dins un ciri per utilitzar com a fanal. Després buscar una disfressa ben terrorífica de bruixa, mort, zombie, vampir, monstre, assassí... UFFFFF!!! estic tremolant només de pensar-ho!


Una volta ja estem preparats, quan cau la nit, es tracta d’anar de porta en porta d’amics, familiars i veïns i proposar allò de: Truc o tracte! Si trien la que no toca... un bon esglai els haureu de donar. Segur que al final portareu una bossa ben plena de llepolies.


Arriba l’hora de gaudir de tot allò replegat, sentats a la vora de la llar, a la mitjanit i tot amenitzat amb històries de terror. A vore qui en sap una de més bona, més interessant i més esgarrifosa.


Si voleu anar preparant-vos mentalment per a eixe moment, aneu ambientant-vos amb esta selecció de música, que farà que esta nit us coste a tots tancar els ulls per a dormir.


El primer, que a més a més pot inspirar-vos a l’hora de buscar les disfresses és el gran èxit de Michael Jackson Thriller, que va ser un vídeoclip que va marcar tota una època. Va ser impactant pel maquillatge, la coreografia, i perquè va ser el vídeoclip més llarg que s’havia fet mai, d’uns 14 minuts de durada (encara que la cançó dura només poc més de cinc minuts).




Una altra de les músiques que sempre associem al terror quan la sentim és la que va ambientar el film titulat L’exorcista. És la següent que pose a continuació, encara que espere que ningú quedarà massa decebut si us dic que és una composició de Mike Oldfield i que no te res a veure amb la pel·lícula. Més encara, és un dels discos més coneguts del músic escocés, els seu famós Tubular Bells.



 
Els fantasmes són un altre dels temes més freqüents a Halloween (i amb allò de posar-se un llençol per damunt una disfressa fàcil) i per això pense que ens pot vindre molt bé a continuació sentir la banda sonora de la pel·lícula Goshtbusters (Caçafantasmes). Malgrat que no és una pel·lícula massa terrorífica, i la música menys encara, no hem d’oblidar que Halloween és una festa per passar-ho bé.





Ara estava pensant en gent terrorífica i m’ha vingut al cap que no hi conec una família que faça més por que la Família Addams, o els Monster com els coneixíem ací fa uns anys. Jo no elsl voldria com a veïns... o sí... igual seria divertit. També us pose un vídeo dels antics Addams. Sabíeu que van nàixer en forma de còmic l’any 1937? Va tindre tanta popularitat que l’any 1967 van fer una sèrie televisiva, ja veieu, molt abans de la pel·lícula de l’any 1991. També teniu el vídeo dels crèdits d’entrada d’eixa sèrie, voreu com és de divertit.









Un altre monstre aterrador és el que apareix en la pel·lícula El laberinte del Faune, encara que és una espècie de conte fantàstic més que un film de por. A més a més, la música està composada per Javier Navarrete, un gran músic cinematogràfic espanyol. Atenció amb el primer vídeo en què només es veu  el monstre i això sí que fa por de veres. El segon és la Nana de Mercedes, la cançó més representativa de la banda sonora. Disfruteu que paga la pena.







Esperem que amb aquests vídeos estigueu ja tots ambientats suficientment, si no... podeu continuar buscant per la xarxa.