dijous, 29 d’octubre del 2015

SETMANA DE LA NOVEL·LA NEGRA A LA BIBLIOTECA DE L'IES MIRALCAMP!




Si t' agrada el misteri, no saber qui és l'assassí fins a la fi de la novel·la, descobrir les falses pistes del narrador  per tal d'enganyar els lectors... Si  et resulta interessant esbrinar els possibles mòbils i dibuixar mentalment el profil psicòlogic dels personatges principals... No  ho dubtes!  La biblioteca de l'IES Miralcamp  t' espera!!

LECTURA RECOMANADA : L'ESCARBAT D'OR ( DEPARTAMENT DE MATEMÀTIQUES)



Des del Departament de Matemàtiques volem proposar-vos en aquest blog lectures que tinguen relació amb les Matemàtiques. Us hi proposarem, tant lectures de divulgació matemàtica, com de narrativa.

Esperem que us agraden les nostres propostes.

Començarem amb “L’escarabat d’or” de Edgar Allan Poe. És una història curta però interessant i amb intriga.
A la biblioteca de l’institut podeu trobar aquesta història, que ja és un clàssic de la literatura. Hi està disponible en valencià, castellà i anglès.

La trobada d’un estrany escarabat, una sèrie de circumstàncies fortuïtes, un criptograma tècnic i complicat, ens mostraran la capacitat imaginativa i la precisió detallista que fan possible una història que, en principi, semblava difícil de creure. L’escarabat d’or es caracteritza pel rigor quasi matemàtic dels raonaments del seu protagonista i la impecable precisió del detall concret

El senyor Legard i el seu criat Júpiter troben un escarabat d’una espècie raríssima. Gràcies a uns savis i complicadíssims càlculs, Legrand descobreix un fabulós tresor enterrat molts anys enrere per un pirata fugitiu.

dijous, 22 d’octubre del 2015

IV CONCURS DE MICRORELATS DE TERROR DE L'IES MIRALCAMP

 
S'acosta el 31 d'octubre  i amb aquesta data , el nostre tradicional concurs de narració de terror. Anem  ja per la quarta edició i continuem buscant el nou Allan Poe o Stephen King. . Seràs tu?

Et recodem les bases. Esperem la teua col·laboració!

IV CONCURS DE MICRORELATS DE TERROR

L’IES Miralcamp organitza el IV Concurs de Microrelats de Terror. Pot presentar els microrelats qualsevol alumne/-a del nostre institut.


Els microrelats han de ser originals i han d'estar escrits en valencià o en castellà


Els microrelats han de ser de terror (por...)


Cada autor pot presentar un màxim de 3 microrelats.


No podran presentar-se obres que ja hagen estat premiades en altres concursos.


Els microrelats no poden contenir cap tipus d'insults, expressions pejoratives, desqualificacions, expressions discriminatòries, ni tampoc incitacions a la violència ni amenaces. Tampoc hi està permès el contingut obscè.


L'extensió del microrelat no ha de ser superior a 150 paraules ni inferior a 100 paraules.


Per a participar, caldrà enviar el relat a l'adreça de correu electrònic: iesmiralcamp@gmail.com amb les dades personals ( nom i grup) i un pseudònim. Una vegada finalitzat el termini de presentació se'n realitzarà una selecció que serà exposada (només amb el pseudònim, per tal de garantir l'anonimat) per poder votar i escollir els microrelats guanyadors.


El termini d'admissió dels microrelats finalitzarà el 26 d'octubre de 2014.


Entre els dies 27 i 29 es podrà puntuar i, per tant, participar en

l' elecció dels microrelats favorits.


El dia 30 d'octubre farem públic el nom del guanyador/-a mitjançant el Blog.


S'estableix un premi únic per categoria ( 1r cicle ESO// 2n cicle ESO+PQPI// Batxillerat+ cicles): la USB de l' IES Miralcamp (8 gigues) i un val de 20 euros per a poder comprar en una llibreria-papereria.


La participació en el Concurs implica l'acceptació d'aquestes bases.

Et presentem alguns dels millors autors de la literatura de terror, per si t'inspiren. Bona sort!

Bram Stoker

 Bram Stoker

Stoker fue un escritor de novela y relato irlandés que nació el 8 de noviembre de 1847 en Clontarf, Irlanda, y que falleció el 20 de abril de 1912 en Londres, Inglaterra. En su momento fue conocido como el asistente personal del actor Henry Irving y como el gerente del Teatro Lyceum de Londres (del que Irving era dueño), pero hoy en día se le recuerda por la creación de una de las historias de terror más influyentes de todos los tiempos, su novela Drácula, basada en la figura legendaria de Vlad Tepes.

El tercero de siete hijos, nació en el seno de una familia burguesa austera, aficionada a los libros. Su mala salud lo obligó a permanecer en el hogar durante su infancia, años durante los que su madre le narraba cuentos de miedo que influirían en su producción literaria posterior. En 1864 entró en el Trinity College,

 Mary Shelley

Mary Wollstonecraft Shelley nació en Londres el 30 de agosto de 1797, hija del filosofo y librepensador William Godwin y de la escritora feminista Mary Wollstonecraft.En su vida hay tres hitos importantes, el primero ser hija de semejantes padres, el segundo, su accidentada relación, que luego culminaría en boda, con el poeta Percival Bisshe Shelley, y, el tercero, la maternidad literaria de una novela, Frankestein, que iba a inaugurar todo un género: el de la ciencia ficción.(De aquella velada célebre no surgieron nada más que Frankestein y un relato de vampiros –El Vampiro, cuyo protagonista es lord Ruthven, alter ego del propio Byron-, escrito por el médico personal de George Gordon, el atormentado John William Polidori, en el que se afirma que retrata a su patrón y que sentó las bases para lo que luego constituiría la literatura “vampírica”.

Ni Byron ni Shelley llegaron a escribir nunca historia alguna de terror, y hoy es más recordada Mary por su novela del monstruo semi humano que no su marido, pese a haber sido éste un poeta célebre en su época).

 H.P. Lovecraft

Howard Phillips Lovecraft (1890-1937) ha sido uno de los escritores de horror y ciencia ficcción más influyentes del siglo XX. Injustamente ignorado en vida, fue después de su muerte cuando el empuje de algunos amigos y colegas, empeñados en difundir su obra a cualquier precio, consiguió que se le prestara a su narrativa la atención que merecía.

Hoy en día Lovecraft ocupa en el canon de la literatura norteamericana un lugar preeminente: recientemente ha visto publicada parte de su obra en la "Library of America" - una especie de "salón de la fama" literario- donde comparte catálogo con genios de la talla de James Fenimore Cooper, F. Scott Fitzgerald, Herman Melville, Mark Twain o Edgar Allan Poe (además de algún ex-presidente de los EUA)

 Stephen King

Escritor estadounidense de novelas de terror, cuyo pseudónimo es el de Richard Bachman, nació el 21 de septiembre de 1947. Apenas convivió con su padre, pues cuando apenas tenía tres años abandonó a su familia. De niño presenció un trágico accidente, quedando atrapado entre los raíles uno de sus amigos.

Hay críticos que han querido relacionar dicho trauma con su producción literaria, cosa que siempre negó. Quizá su afición a este género se debió más bien a la lectura de los libros de ficción y terror que una tía coleccionaba. Autor de novelas de terror muy populares, muchas de las cuales se han llevado al cine con notable éxito.

1. Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe (Boston, Estados Unidos, 19 de enero de 1809 – Baltimore, Estados Unidos, 7 de octubre de 1849) fue un escritor, poeta, crítico y periodista romántico[1] estadounidense, generalmente reconocido como uno de los maestros universales del relato corto, del cual fue uno de los primeros practicantes en su país. Fue renovador de la novela gótica, recordado especialmente por sus cuentos de terror.padres murieron cuando era niño. Fue recogido por un matrimonio adinerado de Richmond, Virginia, Frances y John Allan, aunque nunca fue adoptado oficialmente. Pasó un curso académico en la Universidad de VirginiaMurió el 7 de octubre de 1849, en la ciudad de Baltimore, cuando contaba apenas 40 años de edad. La causa exacta de su muerte nunca fue aclarada. Se atribuyó al alcohol, a congestión cerebral, cólera, drogas, fallo cardíaco, rabia, suicidio, tuberculosis y otras causas.

dijous, 8 d’octubre del 2015

La Diada del 9 d'octubre ( alumnes de PDC)







9 D'OCTUBRE

 El 9 d'octubre és una data molt important per al País Valencià, és el Dia Nacional de la Comunitat Valenciana,  i es commerora l'entrada a la capital de les tropes catalanoaragoneses comandades pel rei Jaume I el Conqueridor l'any 1238. Ja a la seua Crònica Llibre dels feits relata l'esforç que li va suposar aquesta conquesta.
 En tot el territori valencià, és una celebració institucional de caràcter autonòmic que té el seu origen directe l'any 1977, quan el Plenari valencia proclama aquesta data com a Dia de la Comunitat Valenciana. 
Les celebracions de caràcter local que es realitzen a Valencia des de fa segles per a recordar-ho, van fer que aquesta data fos elegida com la més representativa de la conquesta feudal del regne de Valencia, i per tant, com la data simbòlica de naixement del Poble Valencià. 

En un principi, la celebració d'aquesta festa consistia en la realització de processons, escoltar sermons de caràcter històric...

Al segle XV, la festa va adquirir un caràcter més profà i alegre: des dels principals edificis es cremava pólvora. Més tard, els confiters de la ciutat crearen uns dolços especials per a eixe dia: piuletes, tronadors i les figuretes de fruita i hortalisses de massapà.

Es va establir el costum que els joves regalaren a les seves enamorades un present en la ''Mocadorà'' ( dia de Sant Dionís ). Consistix en un mocador de seda que s'ompli dels dolços anteriorment citats. Les quatre puntes del mocador es nuguen, donant-li forma de bossa.Este present es regala a les dones en senyal d'amor i afecte. Cal considerar que a València, el dia dels enamorats és el 9 d'Octubre, dia de Sant Dionís. Este costum ve des del mateix dia de la conquista de la ciutat, en que les dones de València, regalaven als conquistadores fruites fresques embolicades en mocadors rústics.

Actualment, la festa se celebra a la major part de les nostres poblacions (fires i mercats medievals, representacions teatrals, tallers culturals...)