dimecres, 18 de març del 2015

SOFIA GARCÍA-ALTISENT, GUANYADORA DEL PREMI SAMBORI 2015!!



L' IES Miralcamp està d'enhorabona ! 


Sofía García Altisent, alumna de segon de batxillerat científic, ha guanyat, per segon any consecutiu, el premi de narració en valencià  " Sambori" .

El lliurament de guardons tindrà lloc divendres 27 de març, a les 19 h., a  l'auditori

Enhorabona, Sofía! 

Estem orgullosos de tu i t'animem a continuar en el camp de l'escriptura. Tu ets la prova que lletres i ciències  són compatibles.

dissabte, 7 de març del 2015

8 DE MARÇ : DIA INTERNACIONAL DE LA DONA TREBALLADORA

Els orígens de la commemoració ( Informa: Mar A. -4t PDC)

El dia internacional de les dona treballadora se celebra el 8 de març de cada any i està reconegut per l’Organització de les Nacions Unides (ONU). És un dia aprofitat tradicionalment per reivindicar el feminisme. Aquest dia commemora la lluita de la dona per la seva participació, juntament amb l’home, al camp del treball i a la societat en general.

La instauració d’aquesta data com a Dia Internacional de la Dona és fruit d’un llarg procés. Sovint s’atribueix la celebració de la data a l’incendi ocorregut el 1908 a la fàbrica Cotton Textile Factory de Washington. Allà un grup de treballadores va declarar una vaga en protesta per les insuportables condicions de treball que vivien . Les seves reivindicacions eren les següents:
  • Reduir la jornada laboral de 16 hores diàries a 10, per poder dedicar més temps a la família.
  • Descans dominical.
  • Volien cobrar el mateix que els homes. Elles cobraven 1/3 del sou dels homes per realitzar la mateixa tasca.
  • Dret a la lactància i a la reducció de la jornada laboral.
  • Més condicions inhumanes de treball.
L’amo no va acceptar la vaga, va tancar les portes de la fàbrica i hi va calar foc. En ella van morir 129 treballadores carbonitzades.

La realitat, però, és més complexa. Els fets de Nova York serien tres i no un únic incendi: la vaga de treballadores del tèxtil de 1857, l’incendi de la fàbrica Cotton i el de la Triangle Shirtwaist Company el dia 25 de març de 1911. En aquest últim van morir 142 obreres (la majoria immigrants joves) que l’any anterior havien protagonitzat una vaga per demanar millores laborals de la fàbrica.

Les primeres celebracions del Dia de la Dona foren, per part de les socialistes nord-americanes, el darrer diumenge de febrer de 1908. A Europa l’any 1910 en la 2na Conferència Internacional de Dones Socialistes Clara Zetkin proposà l’establiment del Dia Internacional de la Dona per tal de promoure el sufragi femení, a més de la pau i la llibertat. Així doncs el 19 de febrer de 1911 les europees celebraren la diada.

El Dia Internacional de la Dona queda fixat en la data del 8 de març a partir de la sortida al carrer (en protesta per la manca d’aliments) de les dones russes el 8 de març de 1917.

El sentit de la diada respon a la lluita de les treballadores per tal d’obtenir millores laborals i socials. Al llarg del s.XX el Dia de la Dona s’utilitzà per reivindicar principalment el dret al vot femení.

La celebració de la data encara actualment respon al ressorgiment de les reivindicacions feministes dels anys seixanta i setanta, però va ser implantat oficialment per les Nacions Unides el 1977.

Sabíeu que…?

– Les dones constitueixen la meitat de la població mundial.
– Realitzen les dues terceres parts del treball que es fa al món.
– Guanyen el 10% dels salaris totals.
– Només disposen d’un 1% de la propietat mundial.
– El seu salari és ostensiblement inferior al dels homes (guanyen de mitjana un 22,55% menys que ells).

Hem avançat molt al llarg del segle XX pel que fa als drets de les dones  però encara estem arrere, i no estem parlant només de la crítica situació de la dona en els països subdesenvolupats sinó de "casa nostra". Una mostra: el discurs, a la Cerimònia dels Òscars d'enguany, de Patricia Arquette, guardonada com a la millor actriu, pel paper fet a "Boyhood" ; un discurs que reivindicava la igualtat de salari per a actors i actrius. Cal seguir, doncs, treballant per la no discriminació entre homes i dones en cap aspecte.

 

El gran Forges ha tractat aquest tema als seus dibuixos en moltíssimes ocasions. Mohamed E., Andrés C., de 4t de PDC han fet una selecció d'algunes de les vinyetes.

 





I per acabar, un poc de poesia:


L'IES MIRALCAMP, CENTRE REFERENT en MEDIACIÓ ESCOLAR!

Bon dia a tots i totes, amics / amigues de l'IES Miralcamp!!
Després de l'èxit de les VI Jornades d'Alumnes Mediadiors organitzades pel nostre centre, amb l'ajut inestimable de l' equip directiu,  famílies, professorat, i alumnat mediador, sota la supervisió de Mª Emília Mundina, comencem a pensar ja en les VII Jornades, i, per descomptat , seguim formant-nos per avançar en aquest camp.


En aquestes fotos, potser reconeixereu  En Juan Carlos Torrego Seijo, professor del Departament d'Educació de la Universitat d'Alcalà d'Henares, i,  una eminència en la resolució de conflictes en el camp de l'educació, a qui vam conèixer a finals de febrer en les IV Jornades de Convivència i Mediació Escolar, organitzades per Laura García Raga, Vicedegana de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació de la Universitat de València. En aquesta jornada la  nostra directora també participà per tal d'explicar l'experiència en mediació duta a terme per l'IES Miralcamp, des del punt de vista de la direcció del centre.

La jornada resultà molt interessant, a més, per l'intercanvi d'experiències entre centres; en efecte, coneguérem el que s'està fent a d'altres instituts  com l'Isabel de Villena ( amb un blog "Els punys no parlen" que ens provocà un poc d'enveja, però que ens anima a millorar) i el Sant Vicent Ferrer, ambdos de València capital.

Què hi vam aprendre?

  • Que l'aprenentatge de la convivència s'ha convertit en una prioritat a causa de la complexitat de la societat actual ( diversitat, interculturalitat...)
  • Necessitem un "model integrat"de mediació, en paraules de Torrego: " hay que encajar, fundamentar, anclar la mediación..."
  • Hem d'anar al fons, és a dir, no quedar-nos en la superfície, perquè en els conflictes les emocions estan molt presents. Des d' ací reivindiquem la importància de l'educació emocional, quants conflictes s'evitarien !
  • Torrego, per a la millora de la convivència, proposa un " Model Integrat", com hem dit abans,  fugint de l'anomenat  "Model Punitiu"  emprat fin ara en la majoria dels centres i , superant el " Model Relacional".
  • Cal extendre la mediació perquè els beneficis que suposa per als alumnes són molt grans. "No queremos una casta de mediadores", afirmà el ponent. 

Aquests són alguns dels llibres escrits pel professor i formador Juan Carlos Torrego:






Per últim, un resum del seu currículum:

  •  Doctor en Ciencias de la Educación
  •  Premio Extraordinario de Doctorado 
  • Profesor Titular de Universidad del departamento de Didáctica de la Universidad de Alcalá, Madrid. Imparte docencia en los tres ciclos. Magisterio, psicopedagogía y un doctorado de Calidad en Resolución de conflictos en instituciones educativas.
  •  Director del Master “Mediación y resolución de conflictos en instituciones educativas”, 600 horas, Clasificado de tercer ciclo universitario, por la Universidad de Alcalá  
  • Director del estudio propio semi presencial “Experto en convivencia y mediación de conflictos cooperativo”, 300 horas, Clasificado de tercer ciclo universitario por la Universidad de Alcalá
  •  Director del estudio propio “Experto universitario en aprendizaje cooperativo”, 300 horas, Clasificado de tercer ciclo universitario por la Universidad de Alcalá  
  • Fue durante 15 años Jefe del Departamento de Orientación Escolar del CRIF Las Acacias de la Comunidad de Madrid. Consejería de Educación. Espacio desde el que coordinó el proyecto de mediación de conflictos en Institutos de Educación Secundaria de la Comunidad de Madrid (37 Centros). 
  • Director del Proyecto “Mediación y tratamiento de conflictos desde un modelo integrado”. Que se implementa actualmente en tres Comunidades Autónomas: Madrid, Castilla la Mancha y Navarra”, Proyecto que fue seleccionado por el Ministerio de Educación y Ciencia como buena práctica de mejora de la convivencia en España para la Conferencia Internacional sobre “Violencia en las Escuelas” celebrada del 5 al 8 de septiembre de 2004, en Stavanger (Noruega). 

Si voleu contactar:

  • twitter: @IMECAUAH
  • juancarlos.torrego@uah.es