Després de l'èxit de les VI Jornades d'Alumnes Mediadiors organitzades pel nostre centre, amb l'ajut inestimable de l' equip directiu, famílies, professorat, i alumnat mediador, sota la supervisió de Mª Emília Mundina, comencem a pensar ja en les VII Jornades, i, per descomptat , seguim formant-nos per avançar en aquest camp.
En aquestes fotos, potser reconeixereu En Juan Carlos Torrego Seijo, professor del Departament d'Educació de la Universitat d'Alcalà d'Henares, i, una eminència en la resolució de conflictes en el camp de l'educació, a qui vam conèixer a finals de febrer en les IV Jornades de Convivència i Mediació Escolar, organitzades per Laura García Raga, Vicedegana de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació de la Universitat de València. En aquesta jornada la nostra directora també participà per tal d'explicar l'experiència en mediació duta a terme per l'IES Miralcamp, des del punt de vista de la direcció del centre.
La jornada resultà molt interessant, a més, per l'intercanvi d'experiències entre centres; en efecte, coneguérem el que s'està fent a d'altres instituts com l'Isabel de Villena ( amb un blog "Els punys no parlen" que ens provocà un poc d'enveja, però que ens anima a millorar) i el Sant Vicent Ferrer, ambdos de València capital.
Què hi vam aprendre?
- Que l'aprenentatge de la convivència s'ha convertit en una prioritat a causa de la complexitat de la societat actual ( diversitat, interculturalitat...)
- Necessitem un "model integrat"de mediació, en paraules de Torrego: " hay que encajar, fundamentar, anclar la mediación..."
- Hem d'anar al fons, és a dir, no quedar-nos en la superfície, perquè en els conflictes les emocions estan molt presents. Des d' ací reivindiquem la importància de l'educació emocional, quants conflictes s'evitarien !
- Torrego, per a la millora de la convivència, proposa un " Model Integrat", com hem dit abans, fugint de l'anomenat "Model Punitiu" emprat fin ara en la majoria dels centres i , superant el " Model Relacional".
- Cal extendre la mediació perquè els beneficis que suposa per als alumnes són molt grans. "No queremos una casta de mediadores", afirmà el ponent.
Aquests són alguns dels llibres escrits pel professor i formador Juan Carlos Torrego:
Per últim, un resum del seu currículum:
- Doctor en Ciencias de la Educación
- Premio Extraordinario de Doctorado
- Profesor Titular de Universidad del departamento de Didáctica de la Universidad de Alcalá, Madrid. Imparte docencia en los tres ciclos. Magisterio, psicopedagogía y un doctorado de Calidad en Resolución de conflictos en instituciones educativas.
- Director del Master “Mediación y resolución de conflictos en instituciones educativas”, 600 horas, Clasificado de tercer ciclo universitario, por la Universidad de Alcalá
- Director del estudio propio semi presencial “Experto en convivencia y mediación de conflictos cooperativo”, 300 horas, Clasificado de tercer ciclo universitario por la Universidad de Alcalá
- Director del estudio propio “Experto universitario en aprendizaje cooperativo”, 300 horas, Clasificado de tercer ciclo universitario por la Universidad de Alcalá
- Fue durante 15 años Jefe del Departamento de Orientación Escolar del CRIF Las Acacias de la Comunidad de Madrid. Consejería de Educación. Espacio desde el que coordinó el proyecto de mediación de conflictos en Institutos de Educación Secundaria de la Comunidad de Madrid (37 Centros).
- Director del Proyecto “Mediación y tratamiento de conflictos desde un modelo integrado”. Que se implementa actualmente en tres Comunidades Autónomas: Madrid, Castilla la Mancha y Navarra”, Proyecto que fue seleccionado por el Ministerio de Educación y Ciencia como buena práctica de mejora de la convivencia en España para la Conferencia Internacional sobre “Violencia en las Escuelas” celebrada del 5 al 8 de septiembre de 2004, en Stavanger (Noruega).
Si voleu contactar:
- twitter: @IMECAUAH
- juancarlos.torrego@uah.es
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada