dissabte, 17 de desembre del 2022
DIA INTERNACIONAL DELS DRETS HUMANS!
dissabte, 10 de desembre del 2022
MURALS SOBRE EL QUIXOT!
L'alumnat de l'assignatura Literatura Universal, després d'estudiar amb profunditat la novel.la de Miguel de Cervantes El Ingenioso Hidalgo Don Quixote de la Mancha, han elaborat aquests murals:
dijous, 1 de desembre del 2022
RECOMANACIÓ D. MATEMÀTIQUES: PLANILÀNDIA
dissabte, 26 de novembre del 2022
25 N! LA PLAÇA DEL DIAMANT I LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE!
L'alumnat de 2n de batxillerat ha llegit la coneguda novel.la de Mercè Rodoreda: La plaça del Diamant i ha reflexionat sobre el paper de les dones a la Barcelona de l'època en què se situen els fets, a partir de la protagonista, la Natàlia, i de la relació amb el marit, el Quimet.
Us mostrem alguns dels articles d'opinió que han redactat. Esperem que us agraden!
VIOLÈNCIA DE GÈNERE A LA PLAÇA DEL DIAMANT?
Bárbara González
En l'obra La plaça del Diamant de Mercé Rodoreda podem observar com eren la gran majoria de les relacions matrimonials durant el franquisme. L'autora representa aquesta relació matrimonial i nociva entre Natàlia i Quimet.Durant l'obra podem veure com Natàlia, que és la protagonista, que representa a la majoria del col·lectiu femení, passa de ser una dona ingènua i innocent que no sap molt de la vida, a ser la Colometa, una dona casada, infeliç i sotmesa als desitjos del seu marit Quimet.
Les dones d'aquella època estaven alineades per la societat patriarcal. Açò va provocar que tant dones com hòmens normalitzaren el tracte de l'home com un ésser superior a la dona i del qual aquesta havia de dependre per a tot. Açò l'autora ho reflecteix en la seua obra, d'una banda, per mitjà del personatge de la mare de Quimet, que reprimeix Natàlia i només li interessa que siga una bona esposa a la qual li agraden les tasques domèstiques i proporcione fills al seu marit. D'una altra banda, Quimet és l'encarnació de l'home masclista, egoista i dominant. Ell és qui ho decideix tot, fins i tot decideix el nom de la seua dona (Colometa) i el que a ella li ha d'agradar, ja que en un principi a Natàlia no li agraden els coloms i no vol ser mare, però, per culpa de Quimet acaba carregant amb les dues responsabilitats ella sola, ja que Quimet no l'ajuda en res. Altres símbols que apareixen a la novel·la del sotmetiment de la dona és el quadre de les llagostes.
La intrusió de Quimet dins de la vida de Natàlia va ser tan gran que fins i tot va arribar a perdre la seua identitat, i quan Quimet va morir va seguir sentint-se amenaçada per si tornava a la seua vida.
D'altra banda, a les dones no se'ls acordava cap tipus d'independència. I pel que fa a l'economia aquestes no tenien dret a tindre un compte bancari propi, la dona passava de ser controlada pel pare a ser controlada pel marit. També cal mencionar que en eixa època les dones no rebien cap tipus d'educació sexual, per la qual cosa acudien a la nit de bodes totalment perdudes i desinformades. De fet, Natàlia pensava que una dona podia morir partida la primera nit de bodes.
En definitiva, la societat patriarcal va fer i continua fent un gran dany a la dona. Provocant que hòmens i dones educats d'aquesta manera acaben sent masclistes i privant les seues parelles de la seua independència i llibertat.
EL DESTÍ FINAL
La lluita continua
Emma Campos
Pel.lícules com ”Enola Holmes”, o sèries com “las Chicas del Cable”, ens fan vore com una dona pot fer les mateixes coses que un home, i que ens podem fer respectar i valorar sense que ningú ens controle, però, ha sigut això sempre així?
TENIM UNA GUANYADORA AL XII CONCURS DE MICRORELATS CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE I MASCLISTA (DIPUTACIÓ DE CASTELLÓ)
25 N! LECTURES RECOMANADES PER LA BIBLIOTECA
Aquests dies trobareu una parada de llibres sobre feminisme i violència masclista, al rebedor del nostre centre. Feu-ne un cop d'ull! Podeu demanar-los en préstec, a les hores del pati, directament a la nostra biblioteca, o bé, al correu: biblioteca@iesmiralcamp.org
25 DE NOVEMBRE A L'IES MIRALCAMP!
1-Exposició de sabates roges, a l'estil del projecte de l'artista mexicana Elina Chauvet. Cada parell de sabates (donades i pintades de roig) representa una víctima de la violència masclista. La simbologia del color roig és evident, i, segons ella mateixa conta, les sabates són allò que queda després del femicidi. L'artista va iniciar aquest projecte quan la seua germana va ser assassinada per la parella. Gràcies també al Departament de Plàstica per la col.laboració!
2- L'alumnat de 1r i 2n d'ESO, coordinat pels tutors i les tutores, ha elaborat un mur amb frases contra la violència de gènere.
Pensem que la clau és l'educació de les noves generacions. Cal seguir treballant per l'eliminació de la violència de tot tipus!
divendres, 25 de novembre del 2022
MURALS DE BIOLOGIA HUMANA
Dani Gamboa: un talento futuro del Villarreal 'escrito con letras de oro' (notícia publicada en el diari Mediterráneo)
Dani Gamboa: un talento futuro del Villarreal 'escrito con letras de oro'
Un muro en el terreno de juego y un amante de la escritura en su tiempo libre. Una mente brillante dentro y fuera del verde. Así es Dani Gamboa (Barcelona, 16/01/2005), futbolista del Villarreal CF en la etapa juvenil que compite en División de Honor. El jugador catalán escribe asiduamente textos sobre su visión del mundo haciendo gala de su fina prosa como lo hace de su potencia física en los encuentros. Actualmente, vive en la residencia de la Ciudad Deportiva José Manuel Llaneza, donde combina el fútbol con sus estudios de Bachillerato y su pasión por la escritura.
«Mis padres son de letras puras. Mi madre, por ejemplo, trabaja en la editorial Planeta. Les encanta leer y me han inculcado el hábito de la lectura desde siempre. La pasión por la escritura me viene desde los 15 años aproximadamente. Empecé a escribir mis cosillas, como algún tema de actualidad que me pueda interesar --como la política--, para saber qué está pasando en el mundo», explica Gamboa sobre sus inicios en este apasionante mundo.
No obstante, el apoyo de una de sus docentes fue clave para seguir alimentando esta afición, ya convertida en una de sus pasiones, junto al balompié: «Además, una profesora de Lengua y Literatura del IES Miralcamp me dijo que era bastante bueno en esto y que tenía que potenciarlo. Mandamos algunos artículos a medios de comunicación y me publicaron uno en una revista. Los tutores de la residencia también se sorprenden cuando les pido imprimir algún texto para clase y lo leen», argumenta el rocoso central. Y es que el futbolista groguet escribe sobre todo tipo de asuntos de actualidad: «En clase hacemos artículos de opinión sobre temas como la polarización de la política o el lenguaje inclusivo». «Me gustan los temas que puedan crear un poco de controversia y contar mi punto de vista», incide.
Un hombre de letras
A poco menos de un año para acceder a la universidad, el canterano groguet aún no tiene claro hacia dónde va a orientar su futuro académico, ya que encuentra motivación en varias carreras de Letras: «Hay muchas cosas que me gustan. El Periodismo es una de las cosas que tengo ahí, pero también Ciencias Económicas o el mundo de la Educación, porque siempre acudo como monitor a los campamentos de verano que organiza mi colegio de toda la vida. Lo hago de manera altruista. También me gustaría poder ayudar a niños con necesidades especiales, así que el Trabajo Social es otra posible salida».
Además, casos como el de Dani Gamboa valen para desmentir el tópico del futbolista sin estudios y sin interés por otras facetas. «Siempre ha habido el cliché del futbolista tonto que solo sabe correr detrás de un balón. Yo, a esta gente, le diría que sí, corremos detrás de un balón, pero con un sentido. Gracias a las redes sociales, los futbolistas pueden mostrarse tal y como son; y muchos publican sus fotos con la familia, dando formaciones. La gente está cambiando esa opinión», opina.
Arropado en Miralcamp
Dani pasó por reconocidos equipos del fútbol catalán hasta llegar al Barcelona, club del que terminó fichando por la Cantera Grogueta. «Empecé en el equipo de mi barrio, el Europa, desde los 4 a los 12 años. De ahí pase al Damm y, luego, al Barcelona. No fue mi mejor etapa y la temporada pasada fiché por el Villarreal. Quería salir y probar cosas nuevas. Lo tenía hablado con mi familia y mi representante; y, cuando me dijeron que existía la opción de venir, no me lo pensé, porque es una cantera en la que te cuidan y en la que, si todo va bien, hay oportunidades», detalla Gamboa. Ahora, Dani compite en División de Honor y sueña con poder seguir creciendo en el fútbol base amarillo
17 de NOVEMBRE, DIA DE LA FILOSOFIA!
divendres, 18 de novembre del 2022
ARTÍCULOS DE OPINIÓN SOBRE LAS REDES SOCIALES-(1r batxillerat)
MUNDO DE FALSAS SONRISAS
Alicia Ortiz1 Bachiller Social
Las caras ocultas de las redes
Luisa María Bustos Corredor
Club de Teatro
Les inventions qui ont changé nos vies et leurs génies!
CERO - La biografía de una idea peligrosa: Charles Seife
dilluns, 31 d’octubre del 2022
RESISTENCIAS
GRANS INVESTIGADORS DE LA HISTÒRIA ( 1r ESO)
Els nostre alumnat de 1r de l'àmbit cientificotècnic de 1r d'ESO han estat informant-se sobre les aportacions científiques de grans investigadors, al llarg de la història. us adjuntem fotos d'alguns dels murals. esperem que us agraden!