dijous, 8 d’octubre del 2015

La Diada del 9 d'octubre ( alumnes de PDC)







9 D'OCTUBRE

 El 9 d'octubre és una data molt important per al País Valencià, és el Dia Nacional de la Comunitat Valenciana,  i es commerora l'entrada a la capital de les tropes catalanoaragoneses comandades pel rei Jaume I el Conqueridor l'any 1238. Ja a la seua Crònica Llibre dels feits relata l'esforç que li va suposar aquesta conquesta.
 En tot el territori valencià, és una celebració institucional de caràcter autonòmic que té el seu origen directe l'any 1977, quan el Plenari valencia proclama aquesta data com a Dia de la Comunitat Valenciana. 
Les celebracions de caràcter local que es realitzen a Valencia des de fa segles per a recordar-ho, van fer que aquesta data fos elegida com la més representativa de la conquesta feudal del regne de Valencia, i per tant, com la data simbòlica de naixement del Poble Valencià. 

En un principi, la celebració d'aquesta festa consistia en la realització de processons, escoltar sermons de caràcter històric...

Al segle XV, la festa va adquirir un caràcter més profà i alegre: des dels principals edificis es cremava pólvora. Més tard, els confiters de la ciutat crearen uns dolços especials per a eixe dia: piuletes, tronadors i les figuretes de fruita i hortalisses de massapà.

Es va establir el costum que els joves regalaren a les seves enamorades un present en la ''Mocadorà'' ( dia de Sant Dionís ). Consistix en un mocador de seda que s'ompli dels dolços anteriorment citats. Les quatre puntes del mocador es nuguen, donant-li forma de bossa.Este present es regala a les dones en senyal d'amor i afecte. Cal considerar que a València, el dia dels enamorats és el 9 d'Octubre, dia de Sant Dionís. Este costum ve des del mateix dia de la conquista de la ciutat, en que les dones de València, regalaven als conquistadores fruites fresques embolicades en mocadors rústics.

Actualment, la festa se celebra a la major part de les nostres poblacions (fires i mercats medievals, representacions teatrals, tallers culturals...)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada