dijous, 4 de febrer del 2016

PROPOSTA DE LECTURA DEL DEPARTAMENT DE MATEMÀTIQUES: EL METRO DEL MUNDO

La proposta de lectura que fem des del departament per començar l'any és El metro del mundo. Molt interessant perquè  s'hi veu la relació entre diverses disciplines: filosofia, ciències, política i matemàtiques.


Als inicis de la Revolució Francesa es va iniciar una operació de capital importància: la instauració del sistema mètric decimal. Ofert per la República Francesa «a tots els homes i tots els temps», el metro s'ha convertit, als dos segles de la seva creació, al senyor de la mesura del món. La universalitat del sistema mètric rau en la seva definició. La quarta part del meridià terrestre, és a dir, la pròpia Terra, es pren com a unitat real, en tant que com a unitat usual es pren el seu deumilionèsima part: el metre.
 
 Que ja no hi hagi «dos pesos i dues mesures» !, demanava el poble en 1789. Anant molt més enllà del desig que expressava aquesta petició, savis i polítics van crear un sistema absolutament inèdit, que estava a punt de canviar la relació dels homes amb la mesura del món. Unificació dels pesos i mesures mitjançant el metro. Unificació de l'espai mitjançant els departaments, unificació del temps amb el calendari, unificació de la llengua. 
 
La Declaració dels drets de l'home i del ciutadà havia fet als homes iguals davant la llei; el sistema mètric els va fer iguals davant la mesura de les coses. Igualtat política, igualtat metrològica. Seguint el viatge a través de la Revolució des dels quaderns de greuges fins al cop d'Estat del 18 de Brumari, El metro del món reconstrueix l'aventura intel·lectual i humana que va ser el mesurament del meridià entre Dunkerque i Barcelona pels astrònoms Pierre Méchain i Jean Baptiste Delambre. Si hi ha una «mundialització» aconseguida, aquesta és la que el metro ha realitzat en els nostres dies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada