dimarts, 20 d’octubre del 2020

LA DIADA DEL 9 D'OCTUBRE

 

 
Un curs més, el nostre alumnat ha treballat al voltant del rei Jaume I, figura cabdal per al naixement del poble valencià.  En la foto apareix el mural realitzat per 3r PMAR, a classe de valencià.
 
 
 

D'una altra banda, sembla que hi ha qui qüestiona la "bondat" del fet, per això hem considerat interessant recollir un publicació del grup HARCA ( Harca és un grup de recerca i de divulgació històrica format per tres medievalistes valencians: Frederic Aparisi, Vicent Baydal i Ferran Esquilache), que, considerem, pot aclarir un poc els dubtes.




Este passatge de la Crònica de Jaume I on s'explica com va plorar d'alegria en vore sobre la torre del Temple la Senyera reial (segurament el mateix Penó conservat) en senyal de rendició dels andalusins de Madinat Balansiya és molt cèlebre, i molt típic recordar-lo el #9dOctubre

 

Però nosaltres fem divulgació històrica i, més enllà de romanticismes, hem d'explicar que quan el rei plora per la victòria és pensant en riqueses i poder per a esta vida, i segur estava convençut que això el beneficiaria en l'altra per arrabassar la ciutat als infidels en nom de Déu. Eixa actitud, i tot el que va fer als andalusins, pot resultar execrable als ulls del segle XXI, però nosaltres no som ningú per a jutjar des del present amb superioritat moral la seua ideologia expansionista, que era pròpia de la societat feudal de l'Europa medieval i moderna.

 Els valencians actuals, doncs, no commemorem el 9 d'Octubre per la conquesta cristiana, ni per la destrucció d'una societat anterior, ni pel rei Jaume. Celebrem que fa 782 anys un rei va decidir crear un nou regne diferenciat dels seus altres estats, el Regne de València! Una decisió que també va prendre per interés propi, ja que amb això pretenia acumular més poder front a la noblesa catalana i aragonesa gràcies a la riquesa que el nou regne li proporcionaria, i pels beneficis polítics que tindria front als seus vassalls al crear una cosa nova. Jaume I, doncs, era un personatge del seu temps que actuava d'acord amb els seus interessos, i no el rei que cada generació de valencians ha imaginat d'acord amb la ideologia imperant en cada moment. Però sí és el fundador del regne, i això és la clau de volta del 9 d'Octubre. És, doncs, el nostre origen com a poble, i pocs pobles tenen la sort de tindre uns orígens tan clars com el nostre sense necessitar d'inventar-lo. Des de 1338 els habitants de València celebren el 9 d'Octubre donant-li el significat que han volgut o pogut, i ara nosaltres hem de fer el mateix, donar-li el nostrepropi significat. Bon 9 d'Octubre, valencianes i valencians. I recordeu que el passat no ens condiciona el present, només ens diu com hem arribat fins ací i analitzar-lo per a aprendre és la millor manera de fer un futur millor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada