dimecres, 20 de novembre del 2013

25N: Dia Internacional contra la Violència de Gènere


Estimats estudiants i companys,

Aquesta setmana, des del nostre blog, volem recordar una data: el 25 de novembre: Dia Internacional contra la Violència de Gènere.

Fa unes setmanes ens vam despertar colpits per l’esgarrifadora notícia d’un parricidi. Sí, a Vila-real. Sí, en una família de les considerades “normals”, coneguda i propera a molts de nosaltres. És per açò que aquest 25 de novembre de 2013, a l’IES Miralcamp sentim la necessitat de no deixar passar aquesta data.

Malauradament hem pogut constatar que la violència familiar no és quelcom estrany que passa de tant en tant a gent d’altres països o de classe social baixa. Les agressions (físiques i/o psicològiques) a exdones, exnòvies, parelles... semblen ser bastant habituals. Els mitjans de comunicació se’n fan ressò quasi cada dia i les xifres així ho corroboren: 53 dones mortes el 2012, altres tantes en el que portem d’any.

Però, què podem fer? En general, com a ensenyants, pares, mares, futurs pares i mares, caldrà educar en la igualtat i, com a ciutadans, involucrar-nos, estar a l’aguait i denunciar quan es confirmen les sospites.

I, per acabar, una vegada més recorrem a la literatura per acostar-nos al problema, sensibilitzar-nos i promoure-hi la reflexió. Veniu a la biblioteca i feu un cop d’ull, hi trobareu novel.les com les que us proposem a continuació: La mujer de verde, El diari blau de la Carlota, Paraules emmetzinades, la Plaça del Diamant, L’infern de Marta,...amb històries dures però que us emocionaran i que us faran prendre consciència que cal vigilar perquè les coses no són sempre com pareixen.

P.G

Dia Internacional contra la Violència de Gènere

25 de novembre

 Un poc d'història:


El 25 de novembre va ser declarat dia internacional contra la violència de gènere el juliol de 1981, en el context del primer “Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe” celebrat a Bogotà (Colòmbia). En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.

Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal (Patria, Minerva i Maria Teresa), tres activistes polítiques assassinades el 25 de novembre de 1960 mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats, en mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo, a la República Dominicana. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d'un barranc. Dedé, que viu a Bèlgica, és l'única germana que ha sobreviscut. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.

Manifest


Cal rebutjar i denunciar tota situació de violència de gènere. És molt interessant el contingut del manifest redactat per les institucions de govern catalanes per a la seua lectura pública el dia 25 de novembre de 2013. Punxa a l'enllaç i podràs llegir el text complet d'aquest manifest.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada