divendres, 14 de febrer del 2014

Reflexions sobre el concepte de l'amor










Aprofitant que el 14 de febrer es celebra Sant Valentí, els alumnes de Batxillerat del nostre institut  han treballat  l'entrada " Amor" del Diccionari per a Ociosos  de  Joan Fuster.
Ací teniu les  seues reflexions sobre aquest tema:








Què és l'amor?

Em demanen que definesca què és l’amor. Doncs no ho sé. Supose que l'amor és quan vols estar amb l'altra persona durant hores i hores, aquella necessitat de veure-la cada dia, aquella sensació que el temps s’atura quan ets amb ella, aquell “si estic amb tu ja ho tinc tot”, imagine que l’amor és això.

Per sort o per desgràcia, segons com es mire, ens enamorem de veritat poques vegades a la vida. Hi ha moltes vegades que creiem haver-nos enamorat i, amb el pas del temps ens adonem que no ha estat així. I altres vegades, en canvi, passa el contrari: penses que aquella persona no ha significat tant i, a mida que passa el temps, te n'adones que sí, que l'havies estimada molt. Diuen que el primer amor no s’oblida, i és veritat.

Per tant, si hi segueixes creient, tard o d'hora arribaran altres amors. Amors que poden ser tant o més intensos que el primer. 
R. A. V. 1 BAH.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




L'amor és tot allò que et fa feliç,el que t'ajuda a alçar-te pel matí,a somriure mentres dorms. Sents que tot el que no siga banyar-te en els seus ull, o menjar-te el seu somriure, no et preocupa. No vols sentir res més que les seves mans, ni escoltar cap cosa que no siga la seua veu, eixa que et fa sentir, que mai més podrà agradar-te la forma de parlar d'altra persona. Amor és sentir que has estat perdut tota la vida fins el moment que et vas trobar amb l'ànima que completaria la teua, plena de por de ser ferida i no poder recuperar-se mai més. Amor és no poder ni imaginar-te, la vida sense la persona que t'ha fet sentir que tornaves a nàixer.

A.P.F.1 BAH.

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



L'AMOR

Fuster diu que l'amor és una invenció del segle XII, ja que abans d'això era l'home el que predominava en la societat i la dona era menyspreada. L'amor ha canviat moltíssim a mesura que han passat els segles; cada volta la dona ha desenvolupat un paper més i més important fins al punt en què ara està igualada a l'home.
L'amor, com tots el coneixem, per a cadascú té un significat diferent. Segons l'autor, les parelles tendeixen a copiar la manera d'amor de persones ''famoses'' de cinema, perquè es pensen que aquest amor que es mostra a les pantalles és l'autèntic, el més vertader, oblidant-se que tan sols són actors i que no hi ha un amor perfecte.

Per a mí, el més paregut a un amor vertader és aquell en què ningú de la parella predomina per damunt de l'altre; els dos han d'estar a la mateixa altura ja que l'amor és de dos i si no, no és amor. Cada ú veu l'amor de manera distinta però per a tots és un sentiment molt gran, un sentiment especial i únic. Cada parella té el seu propi amor, però mai el mateix amor dues vegades, no obstant això, tots es basen en el mateix; en el respecte mutu, en la preocupació d'un cap a l'altre i a l'inrevés. Cal afegir però, que a vegades també és patir. Qui ha trobat l'amor vertader té la sensació que no li falta res més que aquesta persona al seu costat, i se sent molt afortunat, fins i tot més que una persona rica.
Y.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tipus D´amor

"Sentiment intens del ser humà que, partint de la seua pròpia insuficiència , necessita i busca l´encontre i la unió amb l´altra persona". Definició d´amor,RAE.

He elegit aquesta definició perquè és la que millor s´acobla al meu punt de vista respecte a l´amor.

Molta gent opina que l´amor és simplement eixe sentiment de afecte cap a la parella,pero bé, sols tenen eixe sentiment d´amor les parelles? És clar que no. Per a mi, tot afecte que hi ha cap a una altra persona, siga parella o no,podría denominar-se amor.

Respecte a la definició que dóna Fuster sobre l´amor, estic en complet desacord, ja que l´amor no és una cosa inventada.Una demostració és per exemple l´amor que un xiquet té a una mare i la mare a ell, aquest amor és vertader i no inventat.


C. B. 2ºBatxillerat Cient./Tecn.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Love, amor, amour, amore, iubire, amoris, agápi, alhub… Jo definiria l’amor com una de les millors sensacions que podem sentir. Tan màgica i especial, tant fàcil i difícil, tant viva i flamejant… definitivament única. L’amor ens fa sentir que estem vius, que podem arribar a voler a algú fins i tot més que a nosaltres mateixos, ens fa sonriure sense motius, ens fa feliços. Tots necessitem a algú que ens cuide, que ens recolze, que ens aporte seguretat. Quan tenim tot açò, podem estar satisfets d' haver trobat eixa persona que ens complementa.

I.C.G. 1r Batxiller Humanístic.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

L'Amor.
Amor és simplement un mot, però guarda dins seu el sentiment d'estimar, que per fortuna o desgràcia, va sempre lligat a altres com el dolor, la felicitat, l'alegria, la tristesa, la nostalgia, la gelosia, l'enyorança, el respecte, la confiança... els quals són fruit de l'enamorament.
L'enamorat viu en un petit món, on el cel és sempre blau, els núvols rosa, i el sol sempre brillant, i de no ser així, les papallones de l'estòmac se li deuen estar esfumant.

M.S.J. 1r BHU 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Primerament, per a poder definir l’amor correctament hem d’estimar, estimar allò que ens envolta. Un home molt Intel·ligent em va dir: “estima la vida i aquesta et correspondrà” i per a mi, aquesta es la primera màxima quan es parla de l’amor.

Potser, la paraula amor siga, com diu Joan Fuster, una invenció del segle XII; però estic segura que el sentiment o el fet d’amar ja existia abans.

L’amor, és un sentiment que t’ompli de vida, de ganes de lluitar per allò que estimes i per a mi hauria de ser el motor del món, ja que quan estimes algú, sols importa el seu benestar. Fins i tot, deixes a un costat els teus propis interessos pels d’una altra persona. I això és, en conclusió, estimar.


A. P. M. 2n BTC


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Mai podrem trobar una definició per a l'amor. Per a cada persona és un sentiment diferent, una manera de viure. Per a una persona enamorada és sentir que cada dia vols més a eixa persona, enamorar-te d'ella cada dia, mirar-la als ulls i pensar que no vols mirar-ne uns altres.

El sentiment d'amor és sentir-te completada cada dia, voler congelar el temps quan estàs al seu costat, sentir que et falta temps quan estàs amb eixa persona, i que et sobren quan no hi estàs.

Amor és respirar, sentir, deixar-se portar, confiar, entendre's, és tocar-se i sentir que no queda espai entre ambdos.

És seguretat, respecte, amistat. És mirar-se fins desgastar-se i encara aixina no tindre'n prou, és perdonar..

L'amor és una de les millors sensacions del món, i més, si és al costat de la persona correcta.

M.J.1BATX HUMANÍSTIC

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Podem definir l’amor com  un sentiment agradable, que ens plena i incita a fer coses bones.

L’amor, per a mí, es tindre uns pares i un germà que es preocupen per mi i m’ajuden, i unes amigues que em recolzen i estan al meu costat.

Així, arribe a la conclusió que pot haver-hi molts tipus d’amor, l’amor dels altres: com el familiar, l’amistat o la parella, o l’amor per una passió o un somni, per exemple.

També cal afegir que hi ha diferents graus d’amor, ja que no pots estimar de la mateixa forma una persona que un objecte, encara així, utilitzem expressions com: “Aquesta camisa m’enamora!” o “Aquestes sabates són amor!”

Així doncs, estic d’acord amb Joan Fuster que les persones utilitzem la paraula “amor” sense saber ben bé el seu significat.

L'amor és una paraula que utilitzem a diari per a tot, una paraula comuna, que  a poc a poc anirà perdent el seu valor específic.
 S.G 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Quan escolte la paraula <<amor>> pense en els meus avis. Estan junts quasi tota la vida. L'amor ara ja no és el mateix que fa cinquanta o seixanta anys, avui en dia poques parelles aguanten davant l'adversitat.

Per a mi, l'amor no és sols voler a algú. L'amor va més enllà. Amor és confiar en algú (una mare, un avi, una amiga, un fill...), és un somriure quan escoltes el seu nom, un petó en el front, una abraçada que transmet mil emocions...

L'amor és una cosa meravellosa, però, també pot fer molt de mal. Diuen que l'amor no et deixa veure els defectes de l'altra persona, des del meu punt de vista, realment no vols veure'ls.

Respecte aquest tema podríem diferenciar dos pensaments: aquells que veuen l'amor en positiu i aquells que ho veuen en negatiu. Al llarg del temps, hem pogut veure moltes parelles: Adam  i Eva, Romeu i Julieta, Helena i Paris i no totes han pogut tindre un final feliç.

Perquè l'amor va de coses menudes, de detalls. Perquè l'amor no ha de ser perfecte. Has de cuidar a qui estimes, perquè voler i ser volgut és el major tresor del món. Jo pense que estimar és sinònim de barallarse, plorar, riure, abraçar, somniar, parlar, somriure, riure, confiar...

M.S.M 1BHU

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Què és l'amor? Si dic la veritat, per a mi l'amor no es podria explicar amb una definició concreta. Podem trobar-lo en els xicotets detalls del dia a dia, existeix amor de moltes maneres, l'amor entre amics, l'amor de família, l'amor apassionat entre parella... Però siga de la forma que siga, el que sempre implica tindre amor cap a una persona és estar al seu costat passe el que passe ; encara que t'enfades molt amb ell/a, significa tant per a tu, que necessites donar-li tot el teu suport en allò que pugues. Sincerament, no estic gens d'acord amb l'opinió de Joan Fuster, ja que, per a mi l'amor ha existit sempre, i és una cosa massa especial i forta per a poder ser inventada.

A.N.A.2n Batxillerat Científic
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ni la persona més llesta de tots els temps seria capaç de descriure l' amor. Aquest terme tan subjectiu i ampli abasta des d'un somriure fins a una llàgrima, des de la rialla fins als silenci més absolut, des de la tranquil.litat fins a l' agonia... La base de l' amor, per a mi, som les persones i els éssers que sentim i que vivim. I és la nostra diversitat d' opinions, de caràcters, de gustos, de qualitats i de defectes, el que fa que l'amor siga tan màgic. Aquesta màgia que es crea entre dos persones que es senten afecte és, sense dubte, l' amor.

 (E.M.R. 1ºBachiller Humanístico)

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Què és l'amor?
Mai podrem concretar una sola definició sobre què és l'amor. Cadascú té una opinión d'ell.

La meua és: amor és felicitat, plenitud, il·lusió, somriure, disfrutar de tot amb algú al costat... És compartir tot el que tens amb l'altra persona, també és ajudar, sentir-te bé i útil. L'amor no té edat ni sexe ni distància.

L'amor s'ha de viure al màxim, dia tras dia, demostrant-lo fins l'últim dels teus dies.

Amor és no cansar-te mai del teu estimat, és suportar-lo fins quan ni ell mateix pot, amor és sorprendre, és donar el millor de tu, també es créixer, madurar i valorar tot el que tens.

Definitivament l'amor és viure un grapat infinit de emocions...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Què és l'amor?

Amor per a mi és el més bell sentiment que pots arribar a tenir en la teua vida. És voler, adorar, i de vegades patir, experimentar, és nàixer, és viure, és creure, és sentir una força superior que t'impulsa, et motiva, et dóna l'alegria per seguir, és lliurar-te sense condicions. L'amor és véncer tot obstacle, és reconéixer errors, és perdonar. L'amor no respecta fronteres, l'amor és compartir.

V.G.H.1º Batxillerat Humanístic

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
L'AMOR

No puc explicar el que realment sent per ell, m'agradaria ser l'ama dels seus “Et vull”. M'agradaria ser eixa persona que provoca tots i cada un dels seus somriures. M'agradaria poder mirar-lo als ulls i seguit d'un bes, dir-li “Et vull”. M'agradaria poder robar-li petons totes les vegades que volguera. Alçar-me pels matins i el primer que vera, fóra ell al meu costat. M'agradaria ser eixa “xica” que va robar el seu cor. M'agradaria... m'agradaria... m'agradaria que això no fos un somni, sinó una realitat.

Ningú es pot fer la idea del que ell provoca en mi. Ningú sap la sensació que recorre el meu cos cada vegada que creuem mirades, cada vegada que ens veiem. Vull ser seua, simplement vull ser la seua xica.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

L'AMOR
Un sociòleg anomenat Maslow va establir el que per a ell seria la jerarquia de les necessitats.
Formada per sis punts, en tercer lloc va situar l'amor, afirmant que ningú pot viure sense amor o sense buscar-lo. Pense que l'amor, tal com el fan vore en els contes de prínceps o en les pel.lícules on tot és de color rosa no existeix.
Està clar que no tot serà perfecte, ni tot anirà sobre rodes després del primer bes, però el que de veres pense és que ningú pot evitar sentir "amor" per una persona que t'aporta felicitat o tranquil·litat, és a dir, què hi ha millor que trobar algú que t'ajude, que et recolze o que siga allí quan ja no queda ningú?
Molta gent definiria l'amor com la necessitat de l'altra persona. Jo, més prompte, el definiria com la necessitat d'ajudar-la a millorar, de cuidar-la i d' estar amb ella quan ni tan sols ella se suporta!
Jo sí que pense que l'amor real existeix, i si no penseu així, un recomane que busqueu i mireu un curtmetratge anomenat: "Memorias de corazón", on es demostra que l'amor desinteressat per l'altra persona, encara havent passat quasi 70 anys es pot mantenir intacte.
L'amor existeix, i a més, des del meu punt de vista, és bàsic per ser feliç.
Ja no em referisc a l'amor per la teva parella, sinó a l'amor per la família o pels amics, per exemple.
Per acabar, pense que l'amor és mecessari. Un tipus d'amor cap a aquella persona que t'ajude a millorar i que estiga amb tu dia a dia per ajudar-te a lluitar per allò que vols aconseguir.
Com deia Pablo Neruda: "Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida"

A BM 2n Batxillerat Científic
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No sé ben bé què significa la paraula “amor”, a l’igual que no sé per què ha d’haver un dia pera celebrar-lo. Bé, si ho sé, per motius econòmics.
El text de Joan Fuster tampoc m’ho ha deixat clar perquè la paraula “amor” al llarg de la història ha tingut diferents matisos. A més, de totes les diferents definicions que dóna Fuster no en considere cap com correcta.
Pense que quan estimes o aprecies una persona, ho fas dia a dia, quan estàs amb ella i comparteixes tant les coses agradables com les coses que no ho són, i realment es demostra que aprecies una persona o t’aprecien en aquests moments quan les coses no van bé i li fas o et fan costat.
Voler una persona per a mi, no vol dir submissió, és a dir, no s´’ha de fer tot el que l’altra persona diga només per ser-li agradable. Una persona fa coses per altres perquè ho creu adequat, i sinó ho creu convenient ho ha de dir i negar-se, encara que, l’altra persona no ho entenga així. I encara que d’eixa forma es trenque eixa amistat.
Una persona pot voler moltes persones, i voler de maneres diferents, es vol als pares, als germans, s’aprecia als amics i amigues.
J F E
2n Batxillerat Científic-tecnològic
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

QUE ÉS L’AMOR?

No crec que ningú siga capaç de definir l’amor.
Cada u ho sent diferent i ho viu diferent. Amor no és tan sols una cosa, és el conjunt de felicitat i estima per algú, ja siga amor a la teua mare, amor a la teua amiga o amor a la teua parella.
Una enamorada és aquella que somriu sense motiu, que se sent millor que mai, a qui li brillen els ulls sense parar. La sensació de sentir els batecs del cor mes forts que mai, que et trasbalsa tot el cos.
Sé per experiència que veure el teu estimat després d’un temps sense tindre’l prop és de les millors sensacions que he experimentat mai. Moments únics que paralitzen el temps, que et fan sentir la persona més feliç.
M.R.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
L'AMOR: és un sentiment que fa desitjar el bé i la companyia d'una altra persona. Experimentar l'amor és nàixer, viure, crèixer, és sentir una força molt gran que t'impulsa, et motiva, et dóna alegria per seguir endavant, és una realitat.

L.A.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

L'AMOR, UNA REACCIÓ QUÍMICA?

Podria una pastilla tornar l'espurna a un matrimoni ? Seria possible materialitzar la famosa fletxa de Cupido en una injecció ? I crear una píndola per fer desaparèixer un amor no correspost ? Segons afirma avui a la revista Nature l'investigador nord-americà Larry Young , del Centre Nacional de Primatologia de la Universitat d'Emory , desxifrant els components químics de l'amor podríem "desenvolupar fàrmacs que disminueixin o augmentin els nostres sentiments cap als altres " .

Per estudiar les reaccions cerebrals implicades en l'amor , Young ha treballat amb rosegadors , que són un bon model per a les relacions humanes perquè " creen relacions de parella de per vida i crien als fills junts" . I ha demostrat que aquest comportament és fàcil de canviar químicament . En concret, si es col · loca una femella de rata de camp al costat d'un mascle injectant oxitocina - una hormona que es vincula a aspectes socials i de cures en el cervell - , es vincularà aviat a aquest mascle . Per contra , reduir els nivells normals d'oxitocina provocarà l'absolut rebuig de la seva parella sense importar quantes vegades mantingui relacions sexuals amb ell . En altres paraules , una sola dosi de l'hormona adequada pot alterar dràsticament les relacions en aquests mamífers .

Pel que fa a humans , "alguns experiments ja han demostrat que una inhalació d'oxitocina augmenta la confiança i ajuda a entendre les emocions dels altres" , escriu Young a Nature . I a Austràlia s'investiga actualment com utilitzar aquesta hormona en esprai com a suport a les tradicionals teràpies de parella .

D'altra banda , recorda Young , cal tenir en compte que l'amor no es basa en una sola substància . Per exemple , alguns estudis han demostrat que les diferències en un gen anomenat complex major d' histocompatibilitat ( MCH per les sigles en anglès ) , que afecta el sistema immune , pot estar relacionat amb l'atracció sexual .

De qualsevol manera , "els avenços recents en biologia sobre enllaços d' parella indiquen que no passarà molt temps abans que alguna persona poc escrupolosa pose una poción farmacèutica de l'amor en la nostra beguda" , pronostica Young . " I si això ocorreguera , ens importaria ? Després de tot , l'amor és bogeria" , reflexiona l'investigador .

Èric Manzaneda Colera














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada