dimecres, 27 de juny del 2018

PROPOSTA DE LECTURA DEL DEPARTAMENT DE LLATÍ: ANTÍGONA


ANTÍGONA, DE SÒFOCLES.

 

 

Georges Steiner es preguntava per què els mites grecs tenen eixa fascinació sobre la cultura occidental. Ell mateix respon:

“Porque los mitos griegos contienen en código ciertos primarios enfrentamientos biológicos y sociales registrados en la historia del hombre, perduran como un legado vivo en el recuerdo y el reconocimiento colectivos.”

Al mite, els dos germans  d’ Antígona  es troben constantmente combatent pel tron de Tebes, per causa d’una maledicció que el seu pare havia llançat contra ells. Es suposava que Eteocles i Polinices es tornarien el tron periòdicament, però Eteocles decideix quedar-se amb el poder després de complir el seu període, fet que desencadena una guerra. Ofés, Polinices busca ajuda a Argos, una ciutat rival, arma un exèrcit i torna per reclamar el que és seu. La guerra acaba amb la mort dels dos germans en batalla, cadascú a mans de l’altre, como deia la profecia.

Creont, aleshores, es converteix en rei de Tebes i dictamina que, per haver traït la seu pàtria, Polinices no serà soterrat dignament i serà deixat als afores de la ciudad a l’arbitri dels corbs i els gossos.

Els honors fúnebres eren molt importants per als grecs, ja que l’ ànima d’un cos que no era soterrada estava condemnada a vagar per la terra eternamente. Per eixa raó, Antígona decideix enterrar el seu germà i realitzar-li els corresponents ritus, rebel.lant-se així contra Creont, el seu oncle i sogre (ja que estava compromesa amb Hemó, fill d’ aquell).

La desobediència porta a Antígona a la seua pròpia mort: condemnada a ser soterrada viva, evita el suplici ofegant-se. Per una altra part, Hemó, en veure morta la seua promesa, i desprès d’ intentar matar son pare, es suïcida , abraçat a Antígona; mentrestant, Eurídice, esposa de Creont i mare d’ Hemó, es suïcida en saber que el seu fill ha mort. Les morts d’ Hemó i Eurídice provoquen un gran sofriment en Creont, qui, finalment, se n'adona del seu error en haver decidit mantenir la seua sobirania per damunt de les lleis divines, provocant el seu propi pesar.
 
 Antígona va ser l'obra que els nostres alumnes  van veure enguany al festival de teatre de Sagunt. Eixida organitzada pel departament de Llatí i Grec.
 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada