dimarts, 11 d’octubre del 2016

RECORDANT JAUME I DES DE VILA-REAL ( 3r ESO PMAR)


Aprofitant el 9 d'octubre, Dia del País Valencià, en què es conmemora la conquesta de València per Jaume I , l'alumnat de 3r de PMAR ha investigat el nom d'alguns llocs de Vila-real relacionats amb aquest fet, cabdal per a la història dels valencians.

Carrer Furs de València

El Regne de València creat per Jaume I després de la conquesta de València, el 1238, va ser dotat per un conjunt de lleis, els Furs, que regien aquest Regne. Un fet important per consolidar-los va ser que Jaume I va jurar els Furs davant les Corts Valencianes i va promulgar un privilegi per al nou regne: tots els successors del monarca havien de jurar els Furs, a València, abans de complir un mes de regnat.

Carrer Monestir de Poblet

En els testaments que va fer Jaume I manifestava el seu desig d’ésser enterrat al Monestir de Poblet. No obstant això, en morir el Rei, les seues despulles foren dipositades a la Catedral de València prop de l’altar de Santa Maria i, no fou fins dos anys més tard que el seu fill, Pere el Gran, va poder complir els designis testamentaris del seu pare.

Carrer Reina Na Violant d’Hongria


Na Violant d’Hongria fou la segona esposa de Jaume I i mare dels seus fills, entre ells Pere II el Gran i Jaume II de Mallorca, el Bon Rei.

Pont de Santa Quitèria

Pere Dahera, veí de Vila-real, comptava amb l’autorització atorgada per Jaume I per a la fundació d’un hospital i la supervisió de les obres d’un pont de pedra que havia de fer-se sobre el riu Millars. Aquest pont és conegut també com el Pont Romà.

L’Hospital (Crist de l’Hospital)

L’últim vestigi de l’antic hospital, edificat a la ciutat, per voluntat de Jaume I, en el moment de la seua fundació, és la coneguda Capella del Crist de l’Hospital.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada